• 07 LIS 17

    Mikrobiologia

    Absolwent kierunku mikrobiologia studia pierwszego stopnia posiada wiedzę umożliwiającą mu poznanie, rozumienie i interpretowanie podstawowych procesów biologicznych zachodzących przy współudziale czy też z wykorzystaniem mikroorganizmów, głównie chorobotwórczych dla ssaków. Zdobytą wiedzę i umiejętności powinien umieć wykorzystać w pracy zawodowej, z zachowaniem zasad prawnych i etycznych.

    UMIEJĘTNOŚCI UZYSKIWANE W TRAKCIE STUDIÓW

    W trakcie studiów:
    • zdobędziesz informacje na temat czynników infekcyjnych zagrażających zdrowiu ssaków, w tym ludzi,
    • poznasz metody rozwiązywania problemów diagnostycznych w zakresie chorób infekcyjnych,
    • zdobędziesz umiejętności organizacji laboratoriów mikrobiologicznych,
    • poznasz podstawy postępowania przeciwepidemiologicznego chorób zakaźnych i innych.

    KARIERA I PRACA

    Nasi absolwenci pracują jako:
    – diagności-mikrobiolodzy w laboratoriach medycyny ludzkiej, weterynaryjnej, a także laboratoriach prowadzących diagnostykę mikrobiologiczną produktów pochodzenia zwierzęcego,
    – pracownicy laboratoriów mikrobiologicznych zajmujących się ochroną środowiska naturalnego (woda, gleba, powietrze),
    – pracownicy w jednostkach naukowych prowadzących badania diagnostyczne. Mogą również być ambasadorami zdrowia publicznego w jednostkach diagnostycznych, naukowych, jak i Ministerstwa Zdrowia

    Profil studiów: ogólnoakademicki

    ECTS: 180


    Specjalności:


    Kryteria kwalifikacji - grupa I:

    • biologia
    • chemia
    • język obcy nowożytny: dowolny
    • matematyka

    Kryteria kwalifikacji - grupa II:

    • fizyka
    • geografia
    • informatyka

    Kryteria kwalifikacji - grupa III:

    • język polski
    • wiedza o społeczeństwie

    Dodatkowe informacje: